Подписка под надслов „Стоп на банковия терор започна в Кюстендил
Подписка под надслов „Стоп на банковия терор започна в Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик


Подписка под надслов „Стоп на банковия терор" започна да се събира на площад „Велбъжд" в Кюстендил. Организатори са неправителствената организация „Граждански контрол- Кюстендил", с председател Георги Арсов.

„Официално подписката започна преди месец, но от днес сме тук на площада. Чрез нея ние искаме промяна в Закона за банките. Има 7 точки, върху които сме се обединили. Най- важното е да се промени това, че банките досега участват като взискателни от юридическите и физическите лица, без срещу тях да може да възразиш и да можеш да ги съдиш. Те са приобщени като общините и държавата, което е неправилно, защото те са частни институции. По този начин, те малтретират хората психически и физически. Става въпрос за лихвите по кредитите и вътрешните условия на всяка банка. Искаме да има закон и за фалита на физическите лица", заяви за Дарик Георги Арсов.

Според него, с този закон хората ще могат да се защитят от банките. Сред исканията на подписката е да се създаде финансов омбудсман, както и регулаторен орган извън БНБ. Подписката ще продължи до края на месец януари, след което ще бъде внесена в Народното събрание. Тя се събира в цялата страна. Целта е 300 000 подписа, за да може предложенията да влязат в дневния ред на Народното събрание.