Почитаме Св. Валентина и Св. Харалампий - господаря на болестите
Почитаме Св. Валентина и Св. Харалампий - господаря на болестите / Дарик радио,архив


На 10 февруари православната църква почита Св. свещеномъченик Харалампий и Св. мъченица Валентина. Денят е по-известен в народния календар като Чуминден и се празнува за здраве на хората, против чумата. В народните представи тя изглежда като старица, която постоянно е на път и носи със себе си тефтер, в който са записани имената на хората, които трябва да погуби. Свети Харалампий пък е познат на хората като лечител на болести и рани и господар на всички болежки. Легенда разказва, че чумата е затворена в шише и Св. Харалампий я е хванал и държи. Господ ще пусне чумата, когато хората станат много грешн.
Свети Харалампий се приема и като покровител на пчеларите. Затова на този ден хората донасят мед в храмовете, който се благославя и освещава. Осветеният мед се пази през цялата година за лек против шарка, обриви и други болести.
По традиция в дена на Свети Харалампий, покровител на пчеларите, в кюстендилските черкви бе осветен меда, произведен миналата година. Той се поставя на маси, подредени във формата на кръст, и свещеници отслужват водосвет.В черквата „Св Успение Богородично" Кюстендил всяка година се освещава мед.
Св. Харалампий, според поверието, държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.