агнета
агнета / ThinkStock/Getty Images
По времето на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират, предупреждават от ОД МВР- Кюстендил.

От полицията дават и конкретни съвети на стопаните, за да не станат жертва на кражба или измама от мними купувачи:

•  Укрепете и осветете стопанските си постройки
•  Запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи)
•  Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата -  да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните  - са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
•  Не дръжте големи суми пари в дома си.
•  Препоръчваме  при осъществяване на сделката с животни  да придружите купувача до ветиринарната служба в селото, където има такива, за издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство. Наблюденията на полицаите показват, че спазването на тази процедура е един от най-сигурните начини за предотвратяване на кражби в района, тъй като купувачът излиза от анонимност.
•  Ако сте жертва или свидетел на престъпление или дори само имате съмнение за подготвяно престъпление  -  обадете се незабавно на тел.112, който се избира безплатно от всички оператори. 
 
Дарик- Кюстендил