Валентин Господинов- директор на ХГ Владимир Димитров- Майстора
Валентин Господинов- директор на ХГ Владимир Димитров- Майстора / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил
16 студенти и двама преподаватели от Националната художествена академия ще участват в 5- то издание на пленера „В духа на Майстора”, в кюстендилското с. Шишковци. Те ще черпят вдъхновение от красивата природа на Кюстендилското поле Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и поречието на река Струма. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” на 22 юни.

“Абсолютно всички отзиви са положителни и атестациите в академията преминават с Отличен- 6. Тази година се включват и студенти от катедрите- графика, метал и резба. Аз като директор съм много доволен от експозициите, които се правят в края на пленера. Те правят по- голямо развитие и количество работи в дните на пленера, отколкото през цялата учебна година”, коментира пред Дарик директорът на ХГ “Вл. Димитров- Майстора” Валентин Господинов.
Студентите се настаняват в квартири в село Шишковци, където местните хора ги приемат като свой деца, правят им закуски, месят им баници, обличат ги в народни носии.

Официалното откриване на пленера е от 11.00 ч., в къща музей „Владимир Димитров – Майстора” – с. Шишковци, когато ще бъде представена и изцяло обновената документална експозиция на музея.

“Къщата- музей е почти нова, като е върнат вида, от времето в което Майстора е живял в нея. Оформено е ново експозиционно пространство с LED осветление. Мазетата са превърнати в галерия с творби от участниците в студентските пленери до момента. Поставени са стъкленици с дрехите на Майстора и женски народни носии, като сме използвали манекен, който е с ръста на художника- 198 см”, допълни Валентин Господинов.
 
Участниците в пленера ще имат възможност да посетят Художествената галерия и да се запознаят със забележителностите на град Кюстендил.

На 19 юни, от 19.00 ч., студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма” в с. Шишковци, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998” – гр. Кюстендил.
 
На 22 юни, от 18.00 ч., в залите на Галерията ще бъде открита изложба с творби на студентите, създадени по време на пленера, който се осъществява със съдействието на обществеността и кмета на село Шишковци.
 
 
 
Дарик- Кюстендил