/ netinfo
Напълно обновената експозиция в къща-музей „Владимир Димитров-Майстора” в с. Шишковци бе открита днес. С новата документална експозиция се допълва представата за Майстора, придобита за него в Художествена галерия в Кюстендил, където се осъществява срещата с неговото творчество.

Къщата на Майстора
netinfo

Къщата на Майстора
netinfo

Къщата на Майстора
netinfo


Експонираните материали, с които е работил художникът – неговата палитра, работна престилка, фотоси и текстове, излезли изпод ръката му, са мост към възприемането му не само като художник, но и като човек и личност. В стъклени конструкции са експонирани народни носии, които са препратка към духа на времето, в което живее и твори Майстора, като така е отдадено дължимото и на народната традиция, която за него е извор на вдъхновение.

Къщата на Майстора
netinfo


„Ние искахме да акцентираме върху връзката на Майстора с Шишковци. Изцяло е промемена във вътрешният си дизайн къщата на Майстора. Сега сме наблегнали на същността на живота на Владимир Димитров- Майстора в Шишковци. В тази експозиция се показва как е живял и общувал с местното население през 32- те години, които е прекарал тук. В мазето на къщата е експонирана изложба на картини от участници през годините в пленера „В духа на Майстора””, заяви кметът на Шишковци Климент Терзийски. Освен откриването на обновената експозиция бе дадено началото и на 5- то издание на пленера „В духа на Майстора”.

Къщата на Майстора
netinfo

Къщата на Майстора
netinfo


 
16 студенти и двама преподаватели от Националната художествена академия ще участват в 5-то издание на пленера „В духа на Майстора”, в кюстендилското с. Шишковци.

„Тази година по- различното в пленера, е че ще има участници от катедра Графика, както и от катедрите Метал и Резба.Голям интерес има от студенти, които вече са били на този пленер. Има някой, които ще участват за втори и трети път. Студентите ще живеят и творят в Шишковци”, заяви директорът на ХГ „Владимир Димитров- Майстора” Валентин Господинов.

Студентите  ще черпят вдъхновение от красивата природа на Кюстендилското поле Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и поречието на река Струма. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора” на 22 юни.