/ netinfo
Официално бе открит Международният фолклорен конкурс „Пауталия” в Кюстендил.Заради лошото време конкурсът започна в читалище”Братство”, но при подобряване на времето ще се пренесе на арката в центъра на града.
 
Над 3000 участници от България, Сърбия и Македония участват в XII Международен фолклорен конкурс „Пауталия”. Организатори на събитието са - Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерство на културата на Република България и читалище „Пробуда 1961”, и се провежда под патронажа на кмета на Кюстендил - Петър Паунов.

Международният фолклорен конкурс Пауталия в Кюстендил
netinfo


Този конкурс се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

Над 3 000 участници в XII Международен фолклорен конкурс „Пауталия”

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България от която ще бъдат присъдени 3 едногодишни стипендии в категорията индивидуални изпълнители по народно пеене от 14 до 17 годишна възраст.

Съюзът на българските музикални и танцови дейци ще присъди и награди за най-успешните педагози на конкурса. 

Международният фолклорен конкурс Пауталия в Кюстендил
netinfo

В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното и танцовото изкуство в България като народната певица Олга Борисова – солистка на „Мистерията на българските гласове", Почетен гражданин на Кюстендил, д-р Бинка Добрева – преподавател в Югозападен Университет „Неофит Рилски" – Благоевград, солистка в „Мистерията на българските гласове", Десислава Димчева – народна певица и преподавател, Благоевград, Валери Димчев – музикант и композитор, преподавател по тамбура, Благоевград, доц. д-р Георги Петков - преподавател в НМУ „Л. Пипков" и НБУ гр. София, диригент и композитор, д-р Маргарита Кръстева – хореограф и гл. ас. в Департамент „Музика” в НБУ гр. София, Ралица Базайтова - Министерство на културата на Р. България, Стойка Германова – народна певица, солистка на Ансамбъл „Пирин" и други.