От 2 януари 2014 г се приемат  заявления за намалена акцизна ставка върху газьола
От 2 януари 2014 г се приемат заявления за намалена акцизна ставка върху газьола / Дарик радио,архив

Приемът на заявления за държавна помощ „намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първичното селскостопанско производство чрез използване на система от ваучери" започва от 2 януари 2014 г. и ще продължи до 3 февруари 2014 г., информират от областна дирекция "Земеделие" Кюстендил.
Ваучерите са за определено количество гориво, което ще се определя индивидуално на база заявените площи за обработване и животни за отглеждане.
От схемата могат да се възползват всички земеделски производители, регистрирани по Наредба 3 без значение от размера на стопанството.
Земеделските стопани подават декларациите си в Общинските земеделски служби по месторегистрация срещу лична карта, талон за регистрация като земеделски производител и анкетен формуляр.
- Схемата ще се прилага на два етапа:
Първи етап (в периода 2 януари - 3 февруари 2014 г.) - подаване на първоначални декларации, в които фермерите заявяват прогнозно данни за обработваемите площи по видове култури, броя животни, които отглеждат и годишното потребление на гориво. Ваучерите се предоставят в периода от 1 април до 15 май 2014 г., в размер на 60 на сто от отстъпката на акциза по първоначалната индивидуална квота на земеделския производител.
На втория етап (в началото на 2015 г.) се предоставят ваучери за количество гориво, което представлява разликата между отстъпката на акциза по окончателната индивидуална квота на земеделския производител и стойността на ваучерите, предоставени на първия етап.
Бенефициентите могат да получат информация от:
- Приемната на МЗХ;
- Интернет страницата на МЗХ;
- Областните дирекции „Земеделие";
- Общинските земеделски служби;

Земеделските стопани трябва да водят дневник от началото на 2014 г., в който да записват предприетите агротехнически действия по обработката на почвата и мероприятия, свързани с отглеждането на животните. Дневникът е по образец и може да се „свали" от интернет сайта на МЗХ или сами да си организират дневник по образец.