Среща на спортните клубове с комисията по спорт към ОС
Среща на спортните клубове с комисията по спорт към ОС / Влади Владимиров
Правилата за разпределение на субсидията за спорт скараха част от спортните клубове в община Кюстендил. Напрежение предизвика предложението на 13 клуба, да се отнеме отделната субсидия за колективните спортове- волейбол и баскетбол, която е в размер на 35% и да се добави към тази за олимпийските спортове, към които спадат и волейбола и баскетбола.

Комисията по спорт и младежки дейности към Общински съвет не прие това предложение, като един от вносителите съветникът Валери Райчев от клуба по борба не участва в гласуването. Гласа си “въздържал се” обясни съветникът Кирил Станчев, който откри дискусията.

Над 1 час продължи срещата на председателя на Общинския съвет Михаела Крумова и членовете на спортната комисия с представители на спортните клубове. До конкретно решение за промяна в правилата за разпределяне на субсидията не се стигна. В остри на моменти спорове влязоха клубовете по борба и джудо от една страна и клубовете по волейбол и баскетбол от друга. Мереха се успехи, брой деца, турнири и разходи.

“Да не се дебнем, че ще се хванем. Да не тръгнем с колегите от комисията, без предупреждение и да обикаляме залите, да видим колко деца тренират”, каза съветникът Владислав Паунов. И веднага получи покана от клубовете по художествена гимнастика и батут- “Заповядайте”.

Валери Райчев обърна внимание на колегите си върху формулата за изчисляване на точките и определяне на парите за всеки клуб.

“Тази формула трябва да се промени. Сега, при повече точки, пада коефициента, като може да падне и под 1 за олимпийските спортове, а така намалява и размера на субсидията”, заяви Райчев.
Председателят на ОС Михаела Крумова призова клубовете да помислят и направят писмено своите предложение до комисията по спорт, до края на ноември.

Валя Машова от клуба по художествена гимнастика “Велбъжд” предложи да се намали процента от субсидията- 35% за спортните игри. Съветникът Владислав Паунов й отговори, че се планира увеличаване на субсидията за спорт с 10%, като предложението е тези средства да се добавят само към средствата предвидени за олимпийските спортове.Субсидията си от неолимпийските спортове ще носят със себе си и 3- те карате клуба, които вече са в олимпийското семейство.

Среща на спортните клубове
Влади Владимиров

Валя Машова благодари на общината за условията, които предоставя на клубовете на стадион “Осогово”, които не плащат наем и консумативи. Съветниците от спортанта комисия коментираха, че разходите от общинския бюджет за т. нар. режийни са около 500 000 лв.

Владо Велинов от баскетболния клуб призова субсидията да е само за масов спорт в детско- юношеските школи, а общината да си избере един колективен, “зрелищен спорт”, който пълни стадиона или залата и да инвестира в него. Велинов припомни, че 1999 г. в Кюстендил имаше мъжки футболен и баскетболен, и волейболен отбор - жени в “А” група на България, сега няма нищо.

Велинов пресметна по правилата, че колкото повече работиш и имаш отбори с деца, толкова по- вероятно е парите да не ти стигат.

Заместник- кметът Светослав Василев призова спортните клубове, да подават месец по- рано от предстоящите им състезания, докладните си за отпускане на средства, за да може да ги получат навреме от общинския бюджет.

Представителят на Министерството на спорта за област Кюстендил Мая Лехчанска обърна внимание, че има законопроект за Закон за спорта, който е на качен за обсъждане на страницата на министерството и се очаква гласуването му в Народното събрание. Тя анонсира, че ноември и декември ще бъдат отворени и различните програми, по които могат да кандидатстват за финансиране спортните клубове.
 
Дарик- Кюстендил