Петър Паунов
Петър Паунов / netinfo
Община Кюстендил ще настоява пред Министерството на образованието, Професионалните гимназии да преминат под общинско ръководство, заяви пред Общинския съвет кметът Петър Паунов, по време на гласуване на междинната оценка на Общинския план за развитие 2014- 2020 година.
“Необходима е много сериозна реформа в образованието в общината. Ние правим всичко възможно да санираме училищата и да подобрим условията в тях, но не наблюдаваме осъвременен модел на управление на част от училищните ръководства. Предложените от нас специалности в сферата на туризма не срещнаха одобрението на децата ни. Трябват нови учебни планове, в съответствие с нуждите на бизнеса и спецификата на района, за да могат учениците да се реализират на пазара на труда”, коментира кметът Паунов.


Общински съвет гласува маломерни паралелки в Кюстендил

Общинският съветник от БСП Мая Шишкова определи междинната оценка като изключително обективна и посочваща сериозните проблеми пред общината.
“Отчетено е реалното състояние на Кюстендил във всички сектори. Най- вече сериозната демографска криза, разликата в стандарта на живот между живеещите в града и в малките населени места, и липсата на инвестиции. Това е червена лампа за всички нас. Отчетени са и плюсовете в добрата социална политика и осигурените средства за обучение на администрацията”, заяви Шишкова.

Съветникът инж. Огнян Атанасов предложи терен от близо 200 дка, бивш военен имот в землището на село Жиленци, за оформяне на общинска индустриална зона. За целта той трябва да се раздели на по- малки терени от по 5- 10 дка, които да се предлагат на инвеститори, във връзка и с довършването на трансграничен Коридор №8, до 2025 година.

Одобряват маломерни паралелки в 4 училища

Кметът Петър Паунов отговори, че този имот не е водоснабден и са необходими огромни инвестиции за изграждане на инфраструктурата му. “В община Кюстендил има заявен сериозен инвеститорски интерес, но ще дам информация след 60 дни, когато има по- голяма яснота”, заяви кметът Паунов.
 
Дарик- Кюстендил