Петър Паунов,Светослав Василев
Петър Паунов,Светослав Василев / Дарик- Кюстендил
Регионална програма за изцяло нов, здравословен начин на живот започва община Кюстендил със стартирането на здравния форум, в който  световноизвестният израелски съдов специалист д-р Яир Галили ще работи в град Кюстендил от 18 до 21 октомври.
 
„Освен консултациите на израелският специалист сме поканили имена в областта на психиатрията, които да изработят програма в областта на здравословният начин на живот.Тя започва да се прилага в детските градини, щи мине през училищата, и обществото.Ключово в програмата са двигателната култура и активност, методи за култура и релакс, култура на хранене.Съчетано с дългогодишната ни работа по вероучение, това ще създаде необходимите предпоставки за нашите съграждани“, коментира кметът Петър Паунов.
„Програмата започва в детските градини, вариантите са извън часовете по задължителна подготовка лекторите по занимателен начин да учат децата кака да се хранят и движат.Тъй като децата са малки, следващата стъпка е работа с родителите, неща като училища за родители, след работно време да им се разясняват ползите от здравословен начин на живот.При децата първи и втори клас в часовете на класните ръководители, може да се работи по тази програма.По програмата за приобщаващо образование също могат да се отделят по 2 часа седмично, което прави 68 часа на година“, зяяви зам. кметът Светослав Василев.
Кметът Петър Паунов бе категоричен, че акцентът върху здравословното хранене не е защото има проблеми сред децата , а заради работата по  превенцията. Според него с тази програма община Кюстендил отново ще постави начало на национална стратегия, както се е случвало с повечето инициативи на общинска администрация.