Община Дупница проверява речните корита
Община Дупница проверява речните корита / Дарик Кюстендил, архив

 Незабавни действия за осигуряване на проводимостта на речните легла на територията на общината , с цел недопускане и предотвратяване на щети при снеготопенето, предприема община Дупница. Със заповед на кмета Методи Чимев бе назначена комисия, председателствана от главния инженер в общинска администрация Стефан Димитров, която в периода от 8 до 13 февруари , извърши оглед на състоянието на речните корита на територията на общината.

При огледа на комисията е констатирано, че по поречието на река Джерман има изградени импровизирани мостчета от дървени скари и автомобилни гуми. От бившето Бетоново стопанство на строителни войски до сградата на Автомагистрали Хемус на отделни места са депонирани части от всякакъв вид отпадъци и наличие на дървесна растителност. Два са потенциално опасните участъци в село Яхиново . Единият е при речното корито на река Джубрена от хлебопекарната до моста преди ВЕЦ Яхиново, а другият е при моста в центъра на селото, където е затлачен десен отвор и има нарушена парапетна конструкция.

При река Отовица в село Самораново проблемните участъци са при моста на гробищата и в местността Плешка кория , където има обрасване на растителност, а на места е малка височината на дигите. В Бистрица, паднали дървета в речното корито са се превърнали в препятствие на проводимостта. Комисията е констатирала още, че при стария мост на река Джубрена в село Червен брег има затлачване на десния отвор, насипване на земни маси в двата бряга и наличие на овощни и зеленчукови градини. В село Джерман са запушени мостовите отвори на дерето, което минава през селото . Кметовете по места са уведомени за констатираните проблемни участъци и са започнати своевременни действия по почистване на речните корита. По повод внесената подписка от страна на гражданите, живеещи на улиците Пиротска и Хемус, кметът Методи Чимев заяви, че са предприети всички необходими действия за осигуряване на безопасност на гражданите. Градоначалникът съобщи още, че ще очаква съдействие и от Областна администрация, чрез осигуряване на средства от междуведомствената комисия , за предотвратяване на щети при бедствия и аварии.