Област Кюстендил пада от 8 до 22 място по ползване на интернет от вкъщи
Област Кюстендил пада от 8 до 22 място по ползване на интернет от вкъщи / Дарик Нюз,архив

45.8% от домакинствата в област Кюстендил притежават достъп до интернет в домовете си, при средно 56.7% за страната, показват резултатите на НСИ от проведеното изследване за използване на информационно-комуникационните технологии (ИКТ) от домакинствата и лицата през 2014 г. За областта се регистрира намаление с 6.6% спрямо 2013 година, когато областта заемаше осмо място в страната.

Сега Кюстендилска област е на 22- ро място, като след нея остават областите Видин, Плевен, Перник, Търговище, Кърджали и Враца.

В област Кюстендил, по-активни при регулярното използване (всеки ден или поне веднъж седмично) на интернет са мъжете - техният относителен дял е 43.2%, при 36.9% за жените. Значителни са различията при регулярно използващите интернет по образование. 95.4% от лицата с висше образование и 41.9% от тези със средно образование използват редовно глобалната мрежа, и само 15.9% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя.
В сравнение с 2013 г., относителните дялове при лицата с висше и основно или по-ниско образование нарастват, съответно с 6 и 1.4 процентни пункта, докато при тези със средно образование се наблюдава намаление с 5.4%.