международен конкурс
международен конкурс
Голямата награда на 13 –ят Международен фолклорен конкурс "Пауталия" – 2019  спечели Университетски хор „Фолк-джаз формация“ при Нов български университет гр. София.
 
 Музикалният форум се проведе от 28 юни до 30 юни 2019 г. в гр. Кюстендил.  Организатори на събитието са - Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерство на културата на Република България и читалище „Пробуда 1961” и се провежда под патронажа на кмета на гр. Кюстендил - г-н Петър Паунов.
Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България.
Голямата награда в областта на българските народни танци бе присъдена на Танцова формация „Нова генерация” от гр. Кюстендил.
Наградата на Съюза на народните читалища в България бе присъдена на Рангел Маджарски, Гергана Борисова и Адела Харалампиева от гр. Кюстендил.
Специалната награда за автентичен фолклор е за Ансамбъл за изворен фолклор „Бояна” от гр. Костандово и Мъжка фолклорна певческа група „Русалии” от с. Бачево, общ. Разлог.
В категориите индивидуални изпълнители по народно пеене бяха присъдени 3 едногодишни стипендии и три награди – целева финансова подкрепа.
Съюзът на българските музикални и танцови дейци присъди 2 награди за най-изявени педагози на конкурса - Цветан Цветанов и Асен Асенов от гр. Монтана.
Присъдени бяха и 2 стипендии, осигурени от Музикална къща „Сеньо Артист” за двама индивидуални изпълнители по народно пене, включващи право на професионален аудио запис със съпътстващи авторски и  изпълнителски права.
В тазгодишното издание на конкурса участие взеха над 3000 участници от България, Македония, Сърбия, Германия и др.
В журито на конкурса бяха едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното и танцовото изкуство в България като народната певица Олга Борисова, почетен гражданин на гр. Кюстендил, доц. д-р Георги Петков - преподавател в НМУ „Л. Пипков" и НБУ гр. София, Стойка Германова – народна певица, солистка на Ансамбъл „Пирин", Валери Димчев – музикант и композитор, преподавател по тамбура, гр. Благоевград, Нели Андреева – народна певица и солистка на Ансамбъл „Филип Кутев" и др.
Тазгодишното издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия” – 2019 бе посветено на 150-годишнината на читалище „Братство 1869”.