Музикално сдружение Марин Големинов
Музикално сдружение Марин Големинов / netinfo
  Учредено преди десет години, МС „Марин Големинов“ се  превърна в една от най-работещите и разпознаваеми неправителствени организации в Кюстендил. На редовно годишно отчетно-изборно събрание то направи обзор на дейността си през 2017 г. и представи акцентите в програмата си за годината на своя юбилей. Едно от основните събития в нея ще бъде връчването за трети път на националните награди за музика и за струнен квартет. Новият му  сезон ще бъде открит на 11 април  в Художествената галерия с Великденски концерт „Човешката хармония“ , ще последват традиционните Майски музикални дни, както и поредицата от концерти, посветени на юбилейни годишнини на големи композитори. 
Една от най-дискутираните теми и на това събрание на сдружението беше свързана с музикалното възпитание на подрастващите в Кюстендил. Бяха коментирани възможностите за създаване на специална детска  музикална образователна програма, за посещение на кюстендилски деца на оперни и оперетни представления в столицата и за срещи с интересни музиканти.  В тази посока ще се търси партньорство с  общинската Дирекция „Образование“, както и с ръководството на Кюстендилския театър, за да бъдат обсъдени възможностите на неговата сцена да гостуват музикални постановки за деца, така както често гостуват куклени театрални  спектакли. Направиха се и предложения за разширяване на жанровия диапазон на  музикалните събития, организирани от сдружението, така че към тях  да бъдат привличани повече млади хора. В работата на годишното събрание участие взе и Малинка Хлебарова – един от доайените на музикалния живот в Кюстендил, дългогодишен диригент на черковния хор към храма „Свето Успение Богородично“.
  Събранието преизбра досегашния Управителен съвет на сдружението, чийто председател е диригентът Райчо Христов, а членове са Димитър Божилов и Павел Чавдаров.