/ netinfo
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова посетиха центровете за настаняване от семеен тип „Сияние“ в град Кюстендил. Сред гостите на центъра бяха и кметът на Кюстендил Петър Паунов и зам.-областният управител Райчо Цветин.

Кюстендил
netinfo

Кюстендил
netinfo

Кюстендил
netinfo


„Това, което виждаме тук е доказателство от смисъла на един процес, който започна през 2010 година в България, а именно деинстутионализация на грижата за деца. Тези деца, които живеят тук 8 години са променили начина на живот, благодарение на това, че е създаден модел на грижа, който е много близък до семейният модел на грижа.

Тук подхода към децата е много добър, както и условията в които живеят. Това става и благодарение на доставчика на услугата- фондация „Сийдър”. Те доказаха, че с публично- частното партньорство може да се постигне много при грижата на хората в неравностойно положение”, заяви министър Петков.

Кюстендил
netinfo


Той каза, че кампанията на министерството „Мисията е възможна” се стремят да бъде завършен процеса на деинстутионализация при грижата за деца. До момента над 90 % от децата са изведени от специализираните институции.

„Това, което имаме като планове и като планирани мерки е да се развият и социалните услуги за пълнолетни лица. Другото нещо, което е важно е новият Закон за социалните услуги, който според мен ще бъде приет до края на годината. Целта е да се разшири достъпа до социални услуги, да се подобри качеството и ефективността, да се акцентира върху интегрираният подход и върху публично-частното партньорство.

Всичко това, което виждаме като успешна практика тук в Кюстендил. Искам да благодаря на кмета Петър Паунов, че преди 8 години заедно с фондация Сийдър, са направили тази смела стъпка”, каза още министърът на труда и социалната политика Бисер Петков .

Кюстендил
netinfo

Кюстендил
netinfo

Кюстендил
netinfo


„Тук наистина се показва, че мисията е възможна. В момента Държавната агенция за закрила на детето, заедно с експерти подготвяме новата национална стратеги за детето 2019- 2030 г. Тук виждаме един модел, който показва, какви трябва да бъдат нашите цели по отношение на социалните услуги в България”, обясни председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова.