Мая Манолова иска центрове за бездомни хора и претърпели домашно насилие във всеки областен град
Мая Манолова иска центрове за бездомни хора и претърпели домашно насилие във всеки областен град / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Рекорден интерес от граждани към приемната на омбудсмана Мая Манолова в Кюстендил. Част от хората, настояват да се видят лично с Манолова, като отказват срещи с експертите на омбудсмана.
Мая Манолова проведе среща в Кюстендил с директорите на социални институции в областта и посети Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с ментални проблеми в кв. "Могилата". Тя го определи като един от най- добрите в страната, в присъствието на управителят Радмила Рангелова..
Омбудсманът ще настоява за увеличаване на заплатите на специалистите, които работят в социалната сфера. Мая Манолова ще настоява пред Министерството на труда и социалната политика за решаване на проблемите с така наречените - невидими хора. Това са бездомните хора, както и тези, които живеят сами, изолирани от обществото, без да има кой да полага грижи за тях.
"Община Кюстендил осигурява средства за домашен социален патронаж, с който се подпомагат 450 души. Държавата тук отсъства, дейността се поддържа по общини, благодарение на техните ръководства. Ще направя постъпки, дейността да се включи към делегираните от държавата дейности. Разказаха ми за жена, на която от месеци не е сменян катетъра!", коментира Мая Манолова.
Омбудсманът отбеляза, че в област Кюстендил няма Кризисен център. "Как се преживява навън при - 18 градуса", попита Манолова. Тя е получила уверение, че в социалната стратегия за областта са заложени 3 такива центъра за бездомни хора.
"По официална статистика, в област Кюстендил бездомни хора няма! Само от община Кочериново са обявили двама души. В страната, тези хора са 1- 2%. Според НПО обаче без дом са около 6- 7% от българите или близо 500 000 души нямат покрив над главата", отбеляза Мая Манолова.
Официалните данни за област Кюстендил са, че процентът на претърпелите домашно насилие е 0%, както и в много други области.
"Само, че социалните работници казаха, че от Районното управление на полицията изпращат редовно до Центъра за обществена подкрепа хора претърпели домашно насилие, но там няма специалист, който да им окаже помощ. В над едномилионна София, центърът за хора претърпели домашно насилие е само 1, с 8 легла. Подобни центрове трябва да има във всеки областен град", заяви Мая Манолова.
Омбудсманът ще направи проверка и на всички домове в страната за деца лишени от родителска грижа, в това число и на този в Дупница.