Красимир Руев: Ще бездейства ли община Сапарева баня по „казуса „Аква трийтмънт АД?!
Красимир Руев: Ще бездейства ли община Сапарева баня по „казуса „Аква трийтмънт АД?! / Дарик- Кюстендил,архив

Адвокат Красимир Руев изпрати в редакцията на Дарик Нюз позицията си по казуса около строежа на рехабилитационен център и СПА комплекс в община Сапарева баня с руски инвестиции. Той е сигнализиран от жители на общината.

Пълният текст:

"Причината да поставя въпроса за реакцията на новата общинска администрация на Община Сапарева баня по един повече от болезнен въпрос, е недоумението ми защо никой от тази администрация не предприема каквото и да било за защита на огромни по материалната им стойност общински интереси. Какъв е случаят?!
През 2013 г. Община Сапарева баня влиза в съдружие с руски инвеститор - специализиран фонд на правосъдното министерство на Руската федерация с цел изграждането в гр. Сапарева баня върху площ от над 30 дка на модерен рехабилитационен център със СПА комплекс. Община Сапарева баня участва в капитала на дружеството с апорт на ценен общински терен, оценен от вещи лица на 5 600 000 лв. - словом за избягване на недоразумение пет милиона и шестстотин хиляди лева без ДДС. Руската страна внася известна парична сума и така се учредява „АКВА ТРИЙТМЪНТ" АД, гр. Сапарева баня.
Проектантите проектират, а общинарите тръбят, че гр. Сапарева баня ще изпревари и засрами гр. Кюстендил с неговия шумно рекламиран СПА комплекс с центъра на древната Пауталия.
Вероятно за целите на един пиар още на 30.12.2013 г. се открива строителната площадка на „Рехабилитационен център за генетична диагностика „Преображение", а на 05.02.2014 г. дори се излива първия бетон. Скоро след това обаче фанфарите замлъкват - строителството спира, работниците са освобождавани един подир друг, строителните фирми-изпълнители напускат обекта, за да се констатира днес, година и половина след замиране на строителните работи, че „АКВА ТРИЙТМЪНТ" АД дължи на работници, на изпълнители, на агенцията по приходите, включително и за различни осигурителни плащания, на помощния персонал, на българските специалисти и на кого ли още не.
Междувременно стават странни трансформации с акционерното участие на руската страна - появяват се нови акционери, сменят се изпълнителни директори, подготвя се, а може би вече е приключило и прехвърлянето на част от акциите на Община Сапарева баня на въпросните руски акционери, а „сибирското" състояние на вечна замръзналост на обекта остава непроменено.
Сапаревобанчани виждат всичко това и не бездействат. На 03.11.2015 г. в Община Сапарева баня е внесено отворено писмо с вх. № 2367, в което се поставят остро въпроси, свързани с опасността да бъдат проиграни важни общински интереси, но община мълчи. Вносителят на писмото консултира с мен, като правник и специалист по търговско право, възможните проблеми, които могат да възвикнат за Община Сапарева баня.
След съответните справки в Търговския регистър, а само това е достъпната за мен документация, съзирам опасността Община Сапарева баня да загуби милиони. За да не съм голословен нека да си представим следното:
„АКВА ТРИЙТМЪНТ" АД дължи милиони на проектанти, на строители, на агенцията по приходите, на персонал, на работници и пр. Търпението на тези кредитори не може да е безкрайно и съвсем допустимо е някой от тях да се обърне към съда и да поиска за дружеството да се открие производство по несъстоятелност. Стигне ли се дотам синдикът ще разпродаде активите на „АКВА ТРИЙТМЪНТ" АД, включително и някогашния общински терен, апортиран от Община Сапарева баня. И, тогава, сбогом рехабилитационен център, сбогом СПА комплекс, сбогом 300 нови работни места и най-лошото - сбогом на възхождащата слава на гр. Сапарева баня като балнеоложки и привлекателен за инвестиции център!!!
Та, Община Сапарева баня не реагира след внасянето от сапаревобанчани на отворено писмо вх. № П-2367/03.11.2015 г., и това с оглед народната поговорка, че никой не е пророк в собствената си страна, изглежда почти естествено. Дано след гневното ми огласяване на описаните проблеми някой общинар да се размърда и да има пред очи не личните, а общинсике интереси!
Ха, дано, ама надали!!!

10.11.2015 г. Красимир Руев - адвокат
гр. Сапарева баня - гр. Кюстендил