Кметове и модел на Майстора засадиха ябълково дърво на старта на Балканска черга
Кметове и модел на Майстора засадиха ябълково дърво на старта на Балканска черга / Личен архив

Eдинственият жив модел от картините на Владимир Димитров- Майстора- 88 годишната баба Тодора засади ябълка пред паметника на големия художник, заедно с кметът на община Кюстендил Петър Паунов и кметът на село Шишковци Климент Терзийски, на старта на четвъртото издание на „Балканска черга 2014 г.
„Идеята е на този ден да засаждаме по една ябълка и една череша пред паметника и гроба на Владимир Димитров в центъра на селото", каза Терзийски.
148 състава от цяла България, Сърбия и Македония ще се представят на международния фестивал със свои изпълнения.


"Много се радвам, че този фестивал стана една прекрасна традиция. Благодарение на вас и на вашите големи сърца, като истински наследници на Майстора, всичко това е факт. Надявам се, че ще спазите традицията, защото само една черга ни остана, може да е сиромашка, но е пъстра и красива", заяви на откриването на фестивала кметът на Кюстендил Петър Паунов.


„Искаме на покажем голямото народно творчество на трите държави, да покажем, че ние сме една нация, че ние сме братя и винаги ще живеем задружно. Аз съм щастлив, че този фестивал се разраства от ден на ден", коментира кметът на село Шишковци Климент Терзийски.


„Това са над 1 500 участника, които ще покажат музикален бит, фолклор и култура.Този фестивал е доказателството, че всички заедно можем да седнем на една обща черга, всички си приличаме и в рамките на тези дни вече четвърта година го доказваме. Балканския дух се запазва и това е мястото, където се усеща най-силно ", коментира Борислав Крумов, който е сред организаторите на „Балканска черга".
Традиция е вече, на "Балканска черга" да има демонстрация по варене на ракия.

Най-добрите кулинари от България, Сърбия и Македония ще имат възможността да се представят с домашно приготвени баници и погачи на кулинарната изложба "Зелника на Майстора", от 14 ч.. Подготвена е богата музикална програма, с различни изпълнители от трите държави, която започва в 10 ч.
Турнир народни борби, с награда агне ще започне в Шишковци от 16, 30 ч. Вечерта е концерта на сестри Филатови, с начало 20 ч., а от 22, 30 започва дискотека с DJ.