Кюстендил
Кюстендил
Кюстендилски деца се превърнаха в антични майстори на мозайка. Те се включиха в поредната любопитна детска музейна работилница на Регионален исторически музей. С разнообразието сиот цветове и форми мозайките отразяват специфичните за града белези, съществуващи от хилядолетия - лековитите минерални извори и плодородието.Октомврийската музейна работилница за деца в РИМ- Кюстендил е вдъхновена от достигнали до нас културни паметници, изобразяващи характерните особености на региона, едни от които са античните подови мозайки на Пауталия. Децата от Кюстендил този път изработваха подови мозайки върху глинена основа. 

Кюстендил




„Обръщаме внимание към откритите в античният град Пауталия подово- римски мозайки. Децата изработват по подобие от тях мозайки от глина. Основата е от глина, с глинени камъчета за мозайка. Могат да се видят такива подови мозайки в нашата археологическа експозиция”, заяви експерт РИМ- Кюстендил Мирослава Таскова.

Кюстендил



Мотивите, които изобразяваха децата сана плодове. При желание самите деца можеха да си нарисуват и картина по собствен вкус.Работилницата
бе посветена на плодородието на Кюстендилския край, който се слави като Овощната градина на България. Това е месецът, свързван с края на земеделската година и събирането на реколтата.