/ netinfo
Над 50 членове на кюстендилския клуб „Вяра, Надежда и Любов” при читалище „Асклепион 1998” още в ранната сутрин на 18 юли се поклониха пред паметника на Васил Левски в Босилеград по случай 181-та година от рождението на  великия българин.

Те първи поднесоха своите цветя в знак на преклонение пред делото на Апостола, а по-късно след тях дойдоха и представители на Българската академия на науките, на Югозападния университет и на различни граждански организации от Западните покрайнини и България. На път за Босилеград кюстендилци положиха цветя и на мемориалния знак за Левски в с. Соволяно.

Кюстендил се преклони пред Апостола (СНИМКИ)

По традиция ръководството на клуба организира посещение на този български град, останал в пределите на Сърбия под жестокия диктат на Ньойския договор, четири пъти в годината – на датата, на която почиме годишнината от гибелта на Апостола, на рождения му ден, на традиционния босилеградски празник Умни петък в светлата седмица след великден и на празника на града - 21 септември, когато е Малка Богородица по стар стил. Към инициативата се присъединяват представители и на други граждански организации.

От името на Общобългарския комитет „Васил Левски” цветя в знак на преклонение пред паметта на Левски поднесе Красимир Стоймиров - ръководител на клуб „Млади възрожденци” при Основно училище „Даскал Димитри”.

Слово за делото на Апостола  произнесе доц. Гале Христов, който припомни и най-ценните книги на български и чужди автори, посветени  на героя, почитан от нашия народ  като светец.

Както  всеки път, представители на клуб „Вяра, Надежда и Любов” посетиха българския Културно-информационен център, където разговаряха с Иван Николов и Радко Стоянчов по актуални теми, свързани с нашите сънародници в Западните покрайнини.

Пред паметника на Левски се поклониха и младите босилеградски участници в Детската олимпийска ваканция 2018, съобщи Виолета Атанасова – председател на НЧ „Асклепион 2018”, което вече няколко поредни години  е инициатор на патриотичните посещения на кюстендилци  в Босилеград.