Мая Манолова гост на празника на общината
Мая Манолова гост на празника на общината / Влади Владимиров
Хиляди жители на община Невестино и гости на общината са в парка на Невестино до река Струма и Кадин мост, за празника на общината- 15 август, един от най- Светлите християнски празници Успение на Пресвета Богородица. Официален гост на празника бе Националния омбудсман Мая Манолова, която пристигна със зам.- омбудсмана Дияна Ковачева и част от екипа си.

Празник на общината
netinfo

“Радост е, че пред себе си виждам толкова много хора, което ще рече, че в нас е запазена любовта към родното, българското, говори за нашия бит и култура, израз на стремежа ни към по- добър живот. Нека за пореден път да засвидетелстваме, че българските традиции заслужават уважение и почит. Празникът е празник, когато е споделен, а това става с песен, в която се пее най- често за любов и ще дадем възможност  на участниците в музикалната ни програма да ви донесем наслада за душите”, заяви кметът на община Невестино Димитър Стаменков. Той наруши сценария, като лично покани на сцената Мая Манолова: “Наш гост на празника е Националният защитник на РБългария, който нашата община много уважава”.

Димитър Стаменков
Влади Владимиров

“Мило е за мен, защото не за първи път съм тук на този ден, заедно сме празнували многократно. Вие сте го празнували десетки години, а нашите предци векове назад са празнували тук. Хората живели по бреговете на вечната река Струма са черпили енергия от тези магически места. Така до нас е стигнала приказната легенда на Струма невеста, чиято сянка е вградена в Каменния мост, за да е устойчив във времето или другата легенда за Струма невеста, славила се със сила и обич към родния край, който се примолила в деня на сватбата си, да се построи мост, за да свързва хората.  Струма невеста се е превърнала в символ на красотата на невестинския край, а многовековният мост, в знак за това, че между бряг и бряг, между човек и човек, между сърце и сърце, трябва да има мостове, да има връзка, да има здрави основи, които да издържат във времето. Всичко тече и всичко се променя, но има устойчиви неща, като любовта между хората, любовта в семейството, труда, приятелството между нас, надеждата и вярата, съхранила българския народ през вековете и подкрепата на Пресвета Богородица. Поздравявам Ви, че продължавате да изграждате вашия храм и дано по- скоро да бъде отворен и да чуем празничен камбанен звън. Нямах никакво колебание какво да Ви подаря- една икона на Света Богородица, която да закриля Община Невестино.

Мая Манолова
Влади Владимиров

Искам да ви пожелая да сте здрави  и благословени. Мостовете между Вас да са здрави, да се събирате и в делник и празник. Вашите деца и внуци никога да не забравят пътищата към родния край. Да помнят и да търсят Кадин мост и през него да се връщат у дома, където и да ги е отвел живота. Честит празник!”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

Омбудсманът също получи подарък, икона на Божията майка от Цветанка Манзурова и жители на село Ваксево.

Празник на общината
netinfo

Поздравителни адреси бяха прочетени от името на президента на РБългария Румен Радев и Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Сред гостите на празника бяха още Юлияна Хаджиева- директор на Бюро по труда- Кюстендил, Камелия Христова- началник отдел “Обединен осигурителен архив” към НОИ, председателят на НЧ “Братство 18969” Иван Андонов, общински съветници.

Празничната програма бе открита от децата от Детска градина “Райна Княгиня”- село Невестино.

Празник на общината
netinfo

Празник на общината
netinfo

Празник на общината
netinfo


 

Дарик- Кюстендил