Емилиян Тодоров се бори за квота за Олимпийските игри в събота
Емилиян Тодоров се бори за квота за Олимпийските игри в събота / Влади Владимиров, архив

Спортист №1 на Кюстендил за 2010 година, Емилиян Тодоров ще участва на олимпийската квалификация в зала "Арена- Армеец" в София. Борецът от кюстендилският клуб "Васил и Георги Илиеви" ще е националния състезател в категория 66 кг. Емилиян Тодоров е републиканския шампион в тази категория. Класиране на едно от първите три места дава квота за Олимпиадата в Лондон. Схватките са в събота.

На подготовка с националния отбор мъже, в класическия стил е и републиканския шампион в категория 120 кг. Милослав Методиев. Той обаче ще изчака развоя на квалификацията в София, за да разбере дали ще пътува за следващата в Пекин, Китай. В зала "Арена- Армеец" в тази категория ще се разчита на Иван Иванов, ако той не успее да вземе квота за Лондон, се очаква треньорите в националния отбор да дадат шанс на бореца от кюстендилската школа.

За квота на турнира в София ще излезе и двукратният носител на приза "Спортист №1 на Кюстендил", в анкетата на Дарик радио и Община Кюстендил- Александър Костадинов. Той е титулярът в категория 55 кг. Костадинов е състезател в момента на "Ловеч".

Близо 360 състезатели от 40 страни ще вземат участие на предстоящия тридневен олимпийски квалификационен турнир по борба в София, който започва в петък. 12 от тези борци са българи, които все още нямат олимпийска квота и ще се борят за класиране на финал. По петима са състезателите в класически и свободен стил, а две места са предвидени за жените.