Двойка по математика за членовете на СИК в Овчарци, не могат да броят
Двойка по математика за членовете на СИК в Овчарци, не могат да броят / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Милен Попов за "индианската нишка" в Овчарци
71761
Милен Попов за "индианската нишка" в Овчарци
Председателят на ОИК- Сапарева баня за грешките в броенете на бюлетините
  • Милен Попов за "индианската нишка" в Овчарци
  • Председателят на ОИК- Сапарева баня за грешките в броенете на бюлетините

Грешно преброени и записани се оказаха бюлетините за кандидатите участвали на балотажа за кмет на село Овчарци, Община Сапарева баня. Административен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Даниела Петрова извърши повторно броене на бюлетините, в присъствието на адвоката на жалбоподателите от ПП ГЕРБ Милен Попов, председателят на ОИК- Сапарева баня Александър Алащинов и спечелилият изборите Йордан Куйов.
При разпечатването на плика с бюлетините за Йордан Куйов и двукратното им преброяване в съда се оказа, че те са 317, а не 311 както е записано в протокола. Бюлетините за загубилия изборите Йордан Камджилов са 292, а не 298, както са в официалните документи от вота.
Председателят на ОИК Александър Алащинов изрази учудването си, как са допуснати тези две грешки в броенето, в присъствието на членовете на СИК, двата кандидати, и по двама техни застъпници.

Двойка по математика за членовете на СИК в Овчарци, не могат да броят
netinfo

Преброени повторно бяха и обявените от СИК за недействителни 18 бюлетини. За една от бюлетините, съдия Даниела Петрова отбеляза, че има знак "Х" в квадрата с №5 / на Йордан Камджилов / , който не излиза извън очертанията му. Тази бюлетина най- вероятно ще се счете за действителна.
Спор между страните в съда възникна при отчитането на една бюлетина, която над отпечатаните за вота 1050 бройки. Върху нея няма отразен вот, няма и нито един печат. Тя е открита в последния разпечатан в изборния ден кочан от 50 бюлетини, като не е влизала в урната.
Според адвокат Милен Попов, тази бюлетина може да е използвана за т. вар. "индианска нишка". "С такава бюлетина по образец, може да се контролира тайния вот при гласуването. Гласува се бюлетина, попълнена извън секцията, а бюлетината дадена му от СИК се изнася навън, отбелязва се вота и се дава на следващ избирател", обясни схемата пред съда Попов.
"За индианска нишка, бюлетината трябва да съдържа поне един печат от СИК. Бюлетините имат холограмна защита и от печатницата могат да кажат дали е излязла от там или от някои принтер", коментира председателят на ОИК Алащинов. Според него, става дума за техническа грешка при оформянето на кочаните от по 50 бюлетини, те се броят по външен ръб, а тази бюлетина най- вероятно е била вътре в друга бюлетина.

Двойка по математика за членовете на СИК в Овчарци, не могат да броят
netinfo

Адвокатът на жалбоподателите не оспори, че бюлетината е от тези отпечатани в печатницата за изборите в Овчарци.
На следващото заседание по делото се очаква справката от ОД МВР- Кюстендил, дали сред участвалите във вота на балотажа за кмет има и такива с изтекъл срок на валидност на документите за самоличност. По информация на Алащинов, има такива случаи, но те ще се броят на пръстите на едната ръка. Той не очаква частичните избори за кмет на село Овчарци, спечелени от Йордан Куйов да бъдат касирани.