Дупничани и Волен Сидеров организират протести пред съда в Кюстендил
Дупничани и Волен Сидеров организират протести пред съда в Кюстендил / Дарик- Кюстендил ,архив

Стотици дупничани се очакват на мирен протест пред Районен съд- Кюстендил днес, които ще се обявяват срещу претенциите на Главното мюфтийство към Джамията в града, която е паметник на културата от 1968 г.

„Те знаят добре, че в Дупница няма мюсюлмани и няма нужда от такъв молитвен дом, но само раздухат ветровете и да се създава напрежение", каза отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия. Автобусите ще тръгнат в 12 часа от Минчовия площад, предвидени са 5, ако желаещите да се включат в мирния протест са повече има възможност да бъдат осигурени допълнително още автобуси, каза още отец Паликарски.

 "Разбира се, че ще бъда пред съда. Използвам възможността да призова, да не се правят опити за вадене на политически дивиденти от това, защото в Кюстендил ще бъдат граждани с различни политически пристрастия, обединени от една идея - Джамията да остане паметник на културата", коментира кметът на Дупница Методи Чимев.

Волен Сидеров и партия "Атака" също организират протест пред Съдебната палата в Кюстендил срещу връщането на собствеността на джамията в Дупница на Главното мюфтийство. В протеста ще вземат участие депутати от ПГ на партията в 41-вото Народно събрание, симпатизанти и граждани на Кюстендил.

Ще протестираме и срещу желанието им джамията в Кюстендил да бъде възстановена като действаща, коментира общинският председател в Кюстендил Владислав Лехчански. Шествието ще започне в 13.30 часа от Драматичен театър Кюстендил и ще стигне до Съдебната палата.