/ iStock/Getty Images
От 28 януари влизат в сила допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Предстои издаване на заповед на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Кюстендил, която ще бъде съгласувана с главния здравен държавен инспектор, посочиха още от там.

Новите мерки предвиждат присъствен образователен процес за 50 процента от паралелките с ученици от V до XII клас, с въведена ежеседмична ротация. Преустановяват се присъствените извънкласни занимания и дейности, дейностите по интереси, екскурзиите, спортните празници, с изключение на Областните кръгове на националните олимпиади и/или състезания.

Мерките предвиждат още спиране на присъствените групови занятия с деца в езиковите и образователните центрове, обучителните центрове и школи.

Забраняват се и посещенията на непълнолетни лица в търговските центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета без придружител, както и посещенията на непълнолетни лица след 22:00 часа, в питейните и нощни заведения.

В игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения, посещаемостта ще бъде ще бъде ограничена до 50 процента от капацитета им.

Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, преустановява се и провеждането на планов прием, и планова оперативна дейност във всички лечебни заведения на територията на областта.

Пред медии директора на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков посочи, че към момента натискът към Спешното отделение на здравното заведение е 2-3 пъти по-голям от обичайният, но този към болницата е наполовина по-нисък, в сравнение с предишните вълни на коронавирусната инфекция.