/ Маргарита Петрова, Дарик-Кюстендил
По случай 140-годишния юбилей от Търновската конституция и във връзка с провеждане на инициативата за прозрачност и повишаване на гражданското доверие в съдебната власт под надслов „Открито за съдебната власт“ в Районна прокуратура-Дупница се проведе Ден на отворените врати. 

Областна администрация кани на изложба, посветена на 140 години от приемането на първата българска конституция

Граждани и журналисти имаха възможността да посетят сградата на Съдебната палата, в която се помещава прокуратурата. Бяха им разяснени начини за предоставяне на услуги и информация, както и организацията на работа на прокурорите и служителите на районната прокуратура. Специално за случая през деня е бе осигурен достъп до деловодството на прокуратурата и възможност за срещи с магистрати.

В рамките на организирания Ден на отворените врати, като част от образователната програма на ВСС - „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, прокуратурата е бе посетена от ученици от 9, 10 и 11 класове на гимназия „Христо Ботев“ в града.

Младежите бяха запознати с правомощията и дейността на прокуратурата, след което имали възможността да влязат в съдебна зала и да присъстват на провеждането на съдебно заседание.

Прокурори от Районна прокуратура проведоха беседа с учениците, насочена към повишаване на правната им култура. За спомен от днешния ден и проявения интерес, на участниците в образователната програма бяха издадени удостоверения, предоставени информационни материали и подарени екземпляри от Конституцията на Република България.