Областна администрация кани на изложба, посветена на 140 години от приемането на първата българска конституция

Пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ ще бъде официално открита в Кюстендил на 14 януари. Събитието е от 15:00 ч. и ще се проведе в читалище „Братство - 1869“, с вход свободен за жителите и гостите на областния град. Изложбата ще гостува в Кюстендил до 18 януари.

Областна администрация Кюстендил ще е част от инициативата 140 години Търновска конституция

В пътуващата изложба ще бъдат представени 40 експоната, разказващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват. 

Представителната изложба е по инициатива на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“. Областна администрация Кюстендил е съорганизатор на събитието, посветено на 140-годишнината от провеждането на Учредителното събрание, приело Търновската конституция на 16 април 1879 г.

Първата българска конституция е била една от най-демократичните в Европа, изключително новаторска и прогресивна за своето време. В Учредителното събрание, което я е изготвило, е имало и представители от Кюстендилски и Дупнишки окръг. 
Областна администрация Кюстендил