крепостна стена
крепостна стена / netinfo
Да се направи атракция „Мини Балкани- История на Балканите”  в Кюстендил предложи общинският съветник Огнян Атанасов на третата  среща  за развитие на туристическите атракции в района.   Обсъждането  е за идентифициране и предложения на проектни идеи, които да са насочени към развитието на конкурентноспособни туристически атракции, допринасящи за диверсификация на туристическия продукт, намаляване на териториалната концентрация и по-равномерно разпределение на ползите от туризма на територията на Община Кюстендил.
 Огнян Атанасов  даде за пример  паркът Мини Европа в Брюксел и паркът Мини България във Велико Търново.
„Атракцията във Велико Търново се посещава от 500 000 туристи годишно, които плащат вход 10 лв-, това са пари, които влизат в общинският бюджет.Тази уникална атракция първо ще привлече ученици- еднодневни екскурзии, което е гарантиран доход.Много хора  са  забравили за минералната вода в Кюстендил, не знаят какви писти имаме и условия за ски туризъм.Така ще привлечем много нови туристи, което  ще доведе до инвестиции”, коментира инж. Атанасов.
Той предлага атракционът да се намира в рамките на крепостната стена Хисарлъка, ако идеята може да се финансира с еврофондове , или в бившето военно окръжие.
По негови изчисления необходимата площ е 15 дка, на която ще бъдат разположени мини културни обекти от целият Балкански полуостров.