БЧК Кюстендил
БЧК Кюстендил / Дарик- Кюстендил
Доброволци на Българския червен кръст  раздават донорски карти в община Кюстендил. Картите са част от инициативите в рамките на Националната информационна кампания в подкрепа и донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, в която БЧК е партньор на Министерството на здравеопазването.  

БЧК Кюстендил
Дарик- Кюстендил


Кампанията започна на 5 ноември 2019 г. и ще продължи един месец - до 5 декември тази година. Целта й е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство.
„В рамките на този месец се стремим да обхванем възможно най- много хора и да ги информираме за това как могат да станат донори след мозъчна смърт.Всяка донорска карта у индивидуална за всеки, може да се я попълни и да я носи при документите си.Така удостоверява желанието си да бъде донор, но  в крайна сметка роднините вземат крайното решение“, заяви Радмила Иванова, специалист в Български червен кръст – Кюстендил.

БЧК Кюстендил
Дарик- Кюстендил


Към момента хората имат позитивно отношение към кампанията, дори сами търсят информация за донорските карти.“Хората подхождат към кампанията с ентусиазъм.Донорството е прекрасно нещо.Както нас ни учат, след като настъпи клинична смърт, по този начин част от нас може да живее в друг човек и така да продължи живота си“, коментира Велизара Стоева, доброволец в БЧК.
От Министерство на здравеопазването уточняват, че картата няма юридическа стойност и последното решение взимат близките, но е информативна за желанието на всеки неин притежател. Донорската карта ще бъде раздавана  във всички 27 областни града.