Свети Мина
Свети Мина / Дарик- Кюстендил
998 души от община Кюстендил празнуват днес.341 от тях носят името Виктор, 276 Виктория,  пшест дами  са с  имената Мина и Минка и четирима са кръстени Минчо, сочат данните предоставени от общинска администрация Кюстендил.
 
 На 11 ноември православната църква почита Свети Мина като закрилник на семейството. Името му означава „месечина, луна“. Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.

Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.
В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. Те водят и най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат караконджули и други зли сили.

Имен ден празнуват Минчо, Минка, Мина, Виктор и Виктория.