Дупница
Дупница
50 работодатели от фирми, в които няма синдикални структури участваха в дискусионен форум посветен на използването на социалните мрежи в работно време. Форумът е организиран от КНСБ, а в него участва и вицепрезидента на синдикалната организация Пламен Нанков. Освен, че разговаряха по основната тема за използването на социалните мрежи и телефоните по време на работа, той изтъкна, че в рамките на този дискусионен форум, всеки има възможността да зададе тема, която го вълнува, която му е интересна и търси съмишленици. „На този форум искаме да дадем възможност на ангажирани и амбицирани хора да решат проблеми които виждат в тяхната месторабота, в техния град“ допълни Нанков. Местният лидер на КНСБ Тодорка Дамянова сподели, че според част от работодателите ползването на социалната мрежа е за почивките, които всеки работодател осигурява, през останалото време е времето за работа. Пламен Нанков от своя страна посочи, че се работи в посока да се въведат фирмени политики за поведението на служителите в социалните мрежи и допълни, че имат сигнал за служител уволнен заради пост в социалната мрежа, при друг случай пък трудовите правоотношения са прекратени чрез съобщение във ФБ. Важно е да се знае какво може и какво не може да се публикува в социалната мрежа. Освен това трябва да се разгледа и въпроса могат ли служителите да изключат служебните си телефони след края на работния ден, както и служебните контакти чрез всички останали канали за комуникация, така, че работникът или служителят да имат пълноценна почивка, след като приключат работа. Пламен Нанков каза, че 50 % от болничните листове са от заболявания причинени от стреса на работното място. Пламен Нанков коментира и въпроса с идеята първия ден от болничните да се заплаща от работника.
„Не може под предлог, че има злоупотреби да отнемаш права и да отнемаш плащане на хората, за което те са си платили“ коментира Нанков. Той допълни, че до края на месеца КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще бъдат в стачна готовност, независимо, че премиера Бойко Борисов заяви, че предложението няма да влезе за разглеждане и то не е входирано.

Дупница


Продължава подписката започната от КНСБ и КТ „Подкрепа“ за предизвикване на законодателни промени касаещи заплащането на извънредния труд. До момента са събрани около 30 000 подписа в цялата страна, целта е те да са поне 150 000, за да докажем, че този проблем е общ и значим. Такава подписка тече и в Дупница, като тук са събрани 500 подписа.