50% от минералната вода в Кюстендил ще се ползва безвъзмездно
50% от минералната вода в Кюстендил ще се ползва безвъзмездно / Иво Кирилов, Дарик

50% от минералната вода в Кюстендил ще се ползва безвъзмездно за общински обекти и за лични нужди на гражданите от обществени чешми, това решиха общинските съветниците на последното си заседание. 11,57 л/сек ще могат да ползват възмездно юридически лица или еднолични търговци за стопански нужди.

Общинският съветник Младен Ризов се обяви против това решение, защото по негови думи така общината ще прави нелоялна конкуренция на частния бизнес.

„Това решение ще бъде ненужно. Така ще ограничим бизнеса. За какво ще ползваме тази вод? Трябва да си остане, както бе досега, а именно само 25% безвъзмездно. Местният СПА хотел плаща по 12 000 лв. за минерална вода, а какво означава това, че общинският хотел ще бъде с 12 000 лв. напред пред този бизнес. Това е нелоялна конкуренция", заяви Ризов.

„Доколкото знам СПА центъра ползва едва 0,45 л/сек. Това, което е в решението, може да обслужи бизнеса и няма да има проблем. В момента най-големият консуматор на минерална вода е община Кюстендил със съответните обекти. За това трябва да подкрепим решението", заяви общинският съветник от БСП Мая Шишкова.

„Това, което предлагаме, е заради увеличаващите се потребностите на общината с оглед на пускането на новите обекти, включително и пускането на ниското тяло на бившия партиен дом. Само за поддръжката и ремонтите на минералните извори на година плащаме по 180 000 лв., така че ако някой иска може да се сменим, той да плаща за поддръжката, а пък ние ще плащаме цената от 12 000 лв. Ако се появи много голяма потребност за бизнеса, това решение може да се промени", обясни кметът на Кюстендил Петър Паунов.