Втори ден на акцията по доброволно кръводаряване в Дупница
Втори ден на акцията по доброволно кръводаряване в Дупница / netinfo
45 дупничани се включиха в кръводарителската акция, организирана от  Ротаракт клуб Дупница.
„В Дупница и двата дни хората бяха много активни. Най-приятно впечатление ни направиха младите, току-що навършили задължителните 18 години младежи. От тяхна страна имахме голямо присъствие, като общият брой дарили на 18 години е 9, а общо хората доверили ни се и кръводарили за първи път е 18. Няма как да не бъдем радостни от подобен резултат и оказаното доверие”, сподели Жан Ильов, президент на Ротаракт клуб Дупница.
Инициативата е част от мащабната инициатива за подобряване на световния рекорд на Гинес за най-много кръводарители за една седмица. Целта е да бъдат събрани 40 000 дарители от целия свят. Ако рекорда бъде подобрен имената да дарителите ще бъдат записани в книгата. По важното обаче е, че дарената кръв спасява живот.
Кръводарителската кампания приключи успешно и в София, където се отзоваха 50 души. „Поне още 10 души трябваше да върнем, заради недостига на консумативи, осигурени от Националния център по трансфузионна хематология. Но кой да очаква всичките тези смели хора, много от които студенти и много от които даряващи за пръв път”, допълни Жан Ильов.

Краен резултат:
- Кръводарили в Дупница - 45
- Кръводарили в София - 50
Или общи 95 кръводарители по-близко до подобряването на Световния рекорд.

Благодарим на Регионален център по трансфузионна хематология, Кюстендил, Български Червен Кръст, Община Дупница, разбира се, Ротари клуб Дупница за съдействието в Дупница, както и на многобройните ни партньори, заключи Ильов.
 
Дарик- Кюстендил