Валентин Златински
Валентин Златински / netinfo
2 910 нарушения на трудовото законодателство във фирмите от областта са установени от Инспекция по труда-Кюстендил за първите 9 месеца на годината, това показва отчетът на директорът Валентин Златински. Общо извършените проверки на фирми от областта са 963. Проверени са 701 предприятия.

Най-много установени нарушения са за неспазване на безопасните условия на труд - 1 600 нарушения, а тези по Кодекса на труда са 1 300. Съставени са 139 акта. 130 от наказателните постановления са влезли в сила, като от тях са събрани 177 000 лв., отчете директорът Валентин Златински.

„Установихме 16 души, които са работили без договори. Те са главно в сферата на ресторантьорството и шивачеството. През миналата година такива са били 13 души. Въпреки, че цифрата не е голяма факта, че още има хора, които се наемат без договор е притеснителен. Имаме 8 броя спрени машини и съоръжения.

През тази година направихме доста проверки в мините. Причините са, че често почуаваме сигнали за неизплатени обещетения. Както знаете през тази година там имаше доста съкращения. Преблизително на всеки две седмици сме на проверка в мините”, заяви Златински.

През тези 9 месеца от Инспекция по труда са направили кампании по проверки в сферите на строителството и селското стопанство. В строителството са направени 61 проверки, а в селското стопанство са проверени 45 земеделски производители. Има издадени 1 500 еднодневни договора, като за същият период на миналата година са били 3 700. Причината за намалението според директорът на Инспекция по труда- Кюстендил е лошата реколта от череши и ябълки през тази година.