Тържестео
Тържестео / Дарик Кюстендил
Десетки награди бяха раздадени на спортното събитие 100 години организиран футбол в Кюстендил.17 златни значки, 15 сребърни, 10 бронзови бяха връчени на официалното събитие от БФС. 20 спортни деятели бяха наградени с Плакет от ФК Велбъжд,12 с плакет от Община Кюстендил.Наградите от БФС- златна, сребърна и зронзова значки връчи председателят на Зоналния съвет на БФС- София Валентин Чакъров.

Кюстендил
Дарик Кюстендил


Поздравителен адрес изпрати министърът на спорта Красен Кралев.
По време на официалната церемония освен,че бяха отличени хора дали съществен принос за развитието на футбола в Кюстендил,беше припомнена и историята му.

Футбол
Дарик Кюстендил

 

Инициатор за създаване на футболен клуб в града станал ученикът АСЕН ТОНЕВ,който лятната ваканция на 1919 г. прекарал при своите роднини Мазникови в гр.София.Братовчедите му Константин и Ради /бъдещи известни състезатели на Левски София и Националният отбор/,били запалени футболисти и членували по това време в спортен клуб „България“ и на всяка тренировка водели братовчед си. На Тонев много допаднал този динамичен спорт и още тогава в него се зародила идеята да поеме инициативата за образуване на футболен клуб в гр.Кюстендил. Малко преди края на първи срок, при входа на гимназията той и негови съученици сложили обява за свикването на учредителното събрание. Желанието за бомбастично и смайващо име на клуба намерило отговор в българо-латинският речник на бащата на Тонев, адвокат по професия,в който речник попаднали на думата „Моцион“,която в превод означава „Движение“. Така бил именован първият футболен клуб в Кюстендил.