Златните кюлчета от Капитан Андреево - в контрабандна схема
Златните кюлчета от Капитан Андреево - в контрабандна схема / netinfo

Задържаните вчера на ГКПП Капитан Андреево кюлчета злато са били част от контрабанден канал за благородни метали от България за Турция, информират от пресцентъра на МВР. В акцията вчера, проведена под наблюдението на хасковската окръжна прокуратура, са участвали служители на ГД „Гранична полиция“.

От ГДБОП работели по сигнал  и в 6.15 ч. вчера на ГКПП-Капитан Андреево граничните полицаи  проверили БМВ със софийска регистрация, управлявано от 44-годишен криминално проявен, с регистрации за хулиганство. Трите слитъка жълт метал с общо тегло 4,46 кг били скрити в личния му багаж. Антимафиотите са изяснили, че мъжът е съучастник в група, чийто лидер е 39-годишният Д.И., ползвал прикритието на легална търговска дейност с благородни метали. Той изкупувал изделия, които после претопявал под формата на слитъци, а членовете на групата ги пренасяли в Турция. По обратния път вкарвали контрабандно у нас готови изделия, които били предлагани в управляваните от него търговски обекти или ги доставяли на други търговци.

Разследването е продължило с претърсване на три адреса в столицата - офис, жилища и други помещения, ползвани от организатора на незаконната дейност. Така антимафиотите са попаднали и на леярна за претопяване на изкупените от него изделия. На място са иззети още около 1,5 кг изделия от бял метал и около 50-60 гр от жълт метал, без печати и с неустановен произход. Експертиза ще установява състава им.

Автомобилът и откритите на ГКПП Капитан Андреево слитъци са иззети, като по оценка на Агенция „Митници“ стойността на благородния метал възлиза на 210 000 лева.
След 24-часовото полицейско задържане на А.Ф. е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност продължава.