Заработи официално единствената в региона социална обществена пералня
Заработи официално единствената в региона социална обществена пералня / DarikNews
Откриха официално единствената в региона социална обществена пералня
58880
Откриха официално единствената в региона социална обществена пералня
  • Откриха официално единствената в региона социална обществена пералня

С водосвет, отслужен от архирейския наместник на област Хасково, почетен гражданин и свещеник в димитровградския храм "Св. Димитър" Георги Тодев, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и кметът на общината Иво Димов откриха второто социално предприятие в нея- "Обществена пералня". То се реализира по проект "Социално предприятие - обществена пералня - Димитровград", осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. 295 533.48 лв. е стойността му и на практика  функционира вече трети месец при пълния си капацитет.

Заработи официално единствената в региона социална обществена пералня
netinfo

От 3 целеви групи са назначените там след проведените конкурси и интервюта- хора с увреждания, от малцинствата и трайно безработни. 6-членен е персоналът, като на граждански договори са заети и двама специалисти- социален работник и психолог. 12 са бенефициентите. Закупено е оборудване за всички дейности на пералнята- сортиране, пране, сушене, гладене, сгъване, опаковане и доставка на прането. 2 са машините, които работят на пълен капацитет- всяка по 100 кг дневно. Това е единствената подобна социална придобивка- обществена пералня в област Хасково, посочи днес директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане” Грета Иванова.

Към момента обществената пералня обслужва всички детски заведения в Димитровград, както и социалните центрове. 16 месеца е продължителността на проекта, като идеята е след финала му социалното предприятие да продължи да функционира, като общинско, да осигури защитена заетост на назначените там, както и да започне своя стопанска дейност, припомни ръководителят на проекта Магдалена Ванчева.

Министър Тотю Младенов, Грета Иванова и Магдалена Ванчева чуйте в приложения файл.