Сирни Заговезни: чавги за прошка в с. Бряст,  маскирани прескачат огън в с. Крепост
Сирни Заговезни: чавги за прошка в с. Бряст, маскирани прескачат огън в с. Крепост / DarikNews, архив
Недялка Гочева, секретар на читалището в с. Бряст
92710
Недялка Гочева, секретар на читалището в с. Бряст
  • Недялка Гочева, секретар на читалището в с. Бряст
Ден на чавгата е традиционно Сирни Заговезни в димитровградското село Бряст. Днес програмата там стартира от 16 ч. в читалището с кулинарен конкурс и представяне на обичая „Хамкане“. По-късно с факелно шествие участниците ще се отправят към църквата „Св. Иван Рилски“, където службата ще започне в 17.30 ч. В църковния двор ще бъдат запалени големи огньове, а хората ще хвърлят стотици ръчно изработени чавги (дървени стрели), по чийто път към небето и мястото, на което паднат, се гадае за здраве, дълголетие и берекет.

Празникът ще продължи с фолклорна програма край огньовете, като и тази година от читалище "Пробуда" в Бряст са изработили над 200 дървени стрели за гостите, които очакват, съобщи секретарят Недялка Гочева.

Всяко семейство в с. Бряст също изработва чавги, които се правят от мекишево дърво. Най-голямата, наречена чавгар, е за цялата фамилия, а по-малките се наричат за всеки от членовете й, разказа още Недялка Гочева. Чуйте я в приложения файл.

С възстановка на народния обичай „Оратник" ще отбележат днес Сирни Заговезни и в димитровградското село Крепост. Празникът е традиция за селото, съхранена повече от 30 години. Началото на ритуала е в 18 часа на площада в с. Крепост. Организатори са местното читалище и кметството.

Половин час по-късно, в 18.30 ч., ще бъде запален огънят за Сирни Заговезни и в димитровградското село Добрич. В последните няколко години стана традиция той да е в двора на бившето училище там. И тази година височината на кладата е около 7 метра, съобщи кметът Марин Маринов.