Вицепремиерът Даниела Бобева дава старт за Чудесата на България от Димитровград
Вицепремиерът Даниела Бобева дава старт за Чудесата на България от Димитровград / Darik News, Архив

Вицепремиерът Даниела Бобева пристига днес в Димитровград, за да участва във форума „Димитровград-нови възможности за туризъм”. С него официално ще бъде даден старт за втория етап от кампанията "Чудесата на България". В първия неолитният човек от Кар Дере край димитровградското село Крум събра най-голям вот в онлайн гласуването. Това осигури на Димитровград домакинството за днешния форум. В него ще участват още заместник-министърът на икономиката с ресор „Туризъм” Бранимир Ботев, археолози, историци, музейни специалисти, кметове и експерти, като целта е да се начертае нов културно-исторически маршрут за област Хасково.

От днес започва финалният тур от онлайн референдума "Чудесата на България", в който са включени 20 уникални археологически находки. Електронното гласуване ще продължи до края на октомври. В първия тур се включиха 107 000 българи, а неолитният човек от Кар Дере събра подкрепа от 74.56%. С разлика от 96 гласа пред златото на гетите от Омуртаговата могила той се класира на първо място.

Неолитният човек бе открит през 2009 г. при спасителни археологически разкопки на средновековно селище в местностна Кар дере на димитровградското село Крум. Част е от неолитен култов гробищен комплекс, който е единствен на територията на България и съседните страни. Именно това го прави уникален от научна и експозиционна гледни точки. В него погребенията са извършени чрез трупополагане в свито положение – хокер - типично за новокаменната епоха (V- хил. пр. Хр.). Сега той е експониран в зала „Археология” на димитровградския исторически музей.