ученици в Хасково искат справедлив процес
ученици в Хасково искат справедлив процес / Дарик радио, Хасково
ученици от Хасково искат справедлив процес
96608
ученици от Хасково искат справедлив процес
  • ученици от Хасково искат справедлив процес
Ученици от ПМГ „Боян Петканчин” влизат днес в съдебната зала, за да изразят гражданската си позиция по делото срещу 38-годишния Делян Делчев. Той е обвинен за смъртта на две момичета, които бяха възпитанички на школото. Никол и Даяна загинаха при тежка катастрофа преди година и половина на пътя в района на ханче Клокотница в края на юли 2016 г.

Делото за смъртта на Никол и Даяна от математическата гимназия се очаква да приключи днес.

На предишното заседание не беше даден ход по същество, тъй като подсъдимия не беше редовно призован. Стана ясно обаче, че той ще признае изцяло вината си и заедно със защитника си ще настояват за съкратен процес. Ако процедурата влезе в сила съдът ще трябва да намали една трета от наказанието на Делчев.

Докладчик по делото е председателя на Окръжен съд Хасково Миглена Тянкова. Съучениците на двете загинали момичета внесоха отворено писмо до нея  с настояване за справедлив процес. Към писмото съучениците на двете загинали момичета прилагат и подписка, която са подкрепили 2000 души от целия град.

"Признавам се за виновен, признавам всички факти и обстоятелства от обвинителния акт", каза Делян Делчев. На заседанието бе разпитана и съпругата на Делчев - Миглена Иванова. "Сама няма да мога да се оправя. Разбирам болката на родителите, но и аз имам болка. Детето ми е много болно, с микроенцефалия е. Има и сърдечни болести. Не знам дали ще проходи. Всеки ден сме по лекари", каза Иванова.
В момента започнаха заключителните пледоарии по казуса. По-късно през деня се очаква да има и присъда по казуса.