Учат безработни как да въртят бизнес
Учат безработни как да въртят бизнес / netinfo

30 хасковлии, повечето от които безработни, студенти, завършващи средното си образование или стартиращи предприемачи, започват курс на 10 септември в Хасковската търговско- промишлена палата.

Белгийското правителство и Министерство на труда и социалната политика финансират съвместно подобни обучения в общо 6 региона на страната. Паричното участие е в размер на 90 хиляди евро от страна на фламандците и 18 хиляди евро от страна на България.

Целта ни е да обучим поне 200 млади човека, които да развиваят свои бизнесидеи, коментира Вили Ван Импе, почетен консул на Белгия у нас.

Негови хора ще правят внезапни проверки в Хасково и останалите градове, за да проверяват дали учебният процес протича според европейските изисквания.

Обученията ще се извършват в сгъстен график, но не по- дълъг от 3 месеца, като лекциите са вечерни, след работно време. На финала ще се полага изпит, а сертификатът за издържал проверката на комисията, ще бъде валиден и в чужбина.

За участието си в проекта хасковлии няма да заплащат нищо. Няма обаче и да получават стипендии. Все още има възможност за запълване на групата, в която към момента са подбрани около 20 желаещи.