Харманли, Тодоровден
Харманли, Тодоровден / Дарик радио-Хасково, Архив
Традиционната кушия за Тодоровден, която се провежда в Харманлийска община за втори път ще е в село Бисер. Надбягването с коне стартира в 10.30 часа днес на стадиона в селото. За желаещите да присъстват от община Харманли са осигурили безплатен превоз, като автобусите тръгват в 10 ч. от центъра.

За участие в атрактивното състезание записванията ще продължат и днес, преди старта.  4 са категориите: дърпане с каруци, надбягване на най-мощните коне, конкурс за най-красив кон и надбягване с магарета.

Парични награди за първо, второ и трето място са осигурени от община Харманли.

На 4 март празнуваме Тодорова събота, известна като деня на коневъдството и конния спорт. Празникът е в памет на свети великомъченик Теодор Тирон. Най-интересният момент от Тодоровден е кушията. При изгрев - слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

После идва ред на любимото на всички конно състезание - кушия. Победителят се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

На този ден имен ден празнуват Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден. Традиционно на трапезата има пита с мая, леща, чорба от гъби.