Съветници пазят болница с декларация
Съветници пазят болница с декларация / DarikNews

Има опасност димитровградската болница да не може да покрие изискването за двама лекари-тесни специалисти пулмолози, за да обслужва клиничните пътеки за лечение на белодробни заболявания. Това съобщи управителят и д-р Здравко Наков.

Димитровград е сред 14-те населени места в страната с влошено качество на атмосферния въздух, според статистика на екоминистерството. На диспансерен отчет в болницата се водят 919 възрастни и 141 деца с хронични белодробни заболявания. За 2009 г. във вътрешното отделение с такива болести са били приети 451 възрастни и 442 деца.

Декларация, в която настоява за спешно решение на проблема, както и да отпадне изискването за двама лекари тесни специалисти по терапевтичните специалности, като изпълнители по клиничните пътеки в областта на вътрешната медицина прие местният парламент на Димитровград. Общинският съвет настоява да бъде сключен договор между МБАЛ „Св. Екатерина" и РЗОК-Хасково за изпълнение на всички заявени 125 клинични пътеки, пише още в декларацията. Съветниците искат също здравното министерство да осигури за община Димитровград допълнително средства от републиканския бюджет за профилактика и лечение на белодробните заболявания.