Ябълково, кмет, клетва
Ябълково, кмет, клетва / Дарик радио, Хасково
Костадин Атанасов е законно избран кмет на с. Ябълково и не са налице основания за обявяване на изборния резултат от 2 юли за недействителен, реши Административен съд-Хасково по жалбата на ПП ГЕРБ. С решението си съдът потвърждава решението на ОИК-Димитровград, с което Костадин Атанасов и обявен за избран кмет на селото и осъжда ПП ГЕРБ да му заплати направените по делото разноски в размер 350 лева.
 
По изложените съображения съдът намира за неоснователно и недоказано твърдението, че резултатите от проведените избори за кмет на кметство с.Ябълково са опорочени.  Следва да се посочи, че в приобщените по делото  протоколи на СИК не са отразени спорове, свързани с определянето на действителните и недействителните гласове, липсват и отразени възражения или приложени жалби за извършени нарушения след откриване на изборния ден и при установяване на резултатите от гласуването, протоколите не са подписани с особено мнение  от някой от членовете на СИК.  Не се установява  жалби  с наведени обстоятелства от този вид  да са отнесени до СИК или ОИК от наблюдателите и застъпниците на политическата партия – жалбоподател, е записано в решението на ХАС.
 
Оплакването на жалбоподателя за недействителност на изборния резултат се основава на твърдения за купуване на гласове в подкрепа на избрания кандидат в периода на предизборната агитация и образувано в тази връзка ДП № 445/2017г. по описа на РУ на МВР –Димитровград. Съдът посочва, че то е неоснователно. Наличието на престъпление може да се установи единствено с влязла в сила присъда, каквато в случая безспорно няма. Освен това евентуалното, с оглед презумпцията за невинност, противоправно поведение на привлечения като обвиняем, дори и да бъде доказано, според съда не може да се отрази на крайните изборни резултати. Такъв извод не може да бъде изграден въз основа на Протокола от 28.06.2017г. от заседание по ЧНД № 328/2017г. по описа на РС-Димитровград, за проведен разпит пред съдия, както и въз основа на протоколите от 29.06.2017г. и от 06.07.2017г.  за разпит на обвиняем и за проведена очна ставка. От тях не се доказва гласуване на конкретни лица по твърдения от жалбоподателя начин, а именно за избрания кандидат, мотивирано със средства, забранени от закона. Освен това, предвид тайната на вота, по никакъв начин не може да бъде установено как е гласувал съответния избирател и дали именно получаването на облага го е мотивирало да гласува за посочения му кандидат, респ. дали независимо от получената имотна облага е гласувал именно за кандидата, който му е посочен, пише още в мотивите на ХАС.
 
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд  в 7-дневен срок от обявяването му, поясняват от Административния съд в Хасково.