Стефан Димитров
Стефан Димитров / Дарик радио-Хасково
Стефан Димитров: Самостоятелен бюджет за селата, които избират кмет
92966
Стефан Димитров: Самостоятелен бюджет за селата, които избират кмет
  • Стефан Димитров: Самостоятелен бюджет за селата, които избират кмет

За промяна в законодателството, с която всяко малко населено място с избираем кмет да получи самостоятелен бюджет ще настоява първият в листата на „Реформаторски блок-Глас народен” за област Хасково Стефан Димитров. На пресконференция днес, заедно с кметове на села от региона, той посочи, че хората от малките населени места трябва да имат еднакъв достъп до качествени социални услуги с тези от градовете, както и гарантирана сигурност за живота и собствеността си.

Всички граждани на България, независимо в кой край на страната живеят, независимо дали в голям  град или малко село, трябва да имат еднакви права и еднакъв достъп до качествени услуги. През последните години хората в селата останаха на заден план- липсват социални услуги, грижа за възрастните хора, сигурност и достъпно здравеопазване, посочи Стефан Димитров.

Стефан Димитров
Дарик радио-Хасково

В следващото Народно събрание поемаме ангажимент към хората от малките населени места и ще внесем предложения за законодателни промени, които да гарантират собствен бюджет за всяко населено място с пряко избран кмет, категоричен бе Стефан Димитров.

Кметът на селото е човекът, който носи отговорност пред хората там, които са му гласували доверие и са го избрали, но за да може да работи и  да решава проблемите на населеното място, той трябва да разполага със средства. Кметовете на малките населени места трябва да бъдат независими и от общинските и от политически пристрастия и партии, посочи още Стефан Димитров.

Стефан Димитров
Дарик радио-Хасково

Кметовете на димитровградското Каснаково Тодор Атанасов и хасковското Узунджово Деян Ванчев споделиха конкретни примери и посочиха, че е необходимо при определяне на бюджетите и услугите да се отчита спецификата на всяко от малките населени места. Стигнахме до парадокса хората от селата да плащат данъците си, а да се подобрява инфраструктурата и да се развиват социални услуги само в градовете, коментира кметът на Каснаково Тодор Атанасов.