С боб и кукуруз вместо бюлетини гласували едно време
С боб и кукуруз вместо бюлетини гласували едно време / DarikNews
Едно време на изборите в България гласували с боб и кукуруз
63988
Едно време на изборите в България гласували с боб и кукуруз
  • Едно време на изборите в България гласували с боб и кукуруз

По време на първите избори след Освобождението от османско владичество хората в някои отдалечени села са гласували с кукурузени и бобени зърна. Този любопитен факт сподели в студиото на Дарик главният уредник в Регионалния исторически музей и доктор по история Красимира Узунова. Много бързо обаче нашата политическа класа е стигнала до организирането на едни съвременни избори, които са учудили дори Европа.

Ситуацията в момента много напомня на тази през 1934 година, заяви в студиото историкът Константин Бояджиев. Тогава след Народния блок на Александър Малинов и Никола Мушанов няколко партии - демократична, радикалдемократична - губят изборите, не може да се състави правителство и царството се управлява безпартийно.

Колкото до разликата между сегашните и едновремешните депутати д-р Узунова заяви, че последните са били хора с много голям обществен авторитет. Не съм чула в миналото да е имало политик, който да е минал от една партия в друга, допълни Узунова. Колегата й Константин Бояджиев от своя страна подчерта, че тогавашните депутати са били патриотично настроени хора с големи сърца, които са дарявали много. Всички висши учебни заведения, с изключение на Висшия химико-технологичен институт, са построени преди 9 септември с дарения. Също и училища, църкви. Народните представители тогава са дарявали изключително много средства - особено за образованието и вероизповеданията, каза Константин Бояджиев.

Още любопитни подробности за изборите в България преди 1944 година - в разговора с д-р Красимира Узунова и Константин Бояджиев в звуковия файл: