РИОСВ - Хасково очаква инициативи в днешния Ден на влажните зони
РИОСВ - Хасково очаква инициативи в днешния Ден на влажните зони / netinfo

Регионалната екоинспекция кани детските и учебни заведения на територията на областите Хасково и Кърджали да се включат със свои и съвместни образователни инициативи по повод отбелязването на днешния Световен ден на влажните зони, който е първият празник от природния календар за годината. Своите инициативи в кратък текст със снимки те трябва да изпратят до 10 февруари.

Влажните зони са екосистеми, в които водата е основният фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения. Съгласно Рамсарската конвенция, подписана през 1971 година влажните зони са: блата, торфища, мочурища или открити водни площи, естествени или изкуствени, постоянни или временни, статични или течащи, сладки, бракични или солени, включително територии с морска вода, дълбочината на които при отлив не надхвърля шест метра.

Влажните зони са едни от най-продуктивните екосистеми на Земята. Поддържат богатство от растения, риби, земноводни, влечуги, птици, бозайници и безгръбначни. Имат изключително важна роля за кръговрата на водата като възстановяават водните запаси и похранват подпочвените води.