Р. Марица премина критичните 5 метра. Свиленград нащрек
Р. Марица премина критичните 5 метра. Свиленград нащрек / DarikNews

Нивото на р. Марица достигна критичните 5 метра. Гражданите са уведомени за ситуацията. Голяма част от хората са на крайбрежната улица и притеснени следят нивото на водите. Към този момент пряка опасност за гражданите няма. Прогнозите обаче са, че през нощта водите на Марица ще продължат да се повишават, коментира днес кметът на Свиленград Георги Манолов. По данни на МОСВ критичните нива в средното и долното течение на р. Марица ще се задържат до 13 декември. Днес на места в Свиленград реката проби дигите, които се укрепват с чували с пясък. Градът бе спасен от наводнение благодарение на ремонтираната канална помпена станция на левия бряг. Тя бе модернизирана по проект на общината в Свиленград и новите съоръжения работят денонощно, за да изпомпват водата, като това до момента предотврати наводнението на къщи и улици. Опасенията на кмета Георги Манолов бяха, че при внезапно спиране на електрозахранването, помпената станция ще спре работа и Марица ще залее Свиленград. За да се подсигури алтернативно захранване на машините по искане на кмета Георги Манолов ръководителят на НС „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов изпрати 300 кW дизелов агрегат.

 

Георги Манолов свика кризисния щаб и се разпореди екипите на противопожарната служба и общинските доброволци да са в готовност и при необходимост да се пълнят още чували с пясък, да се прави постоянен оглед на речните диги в границите на града и рискови места да се уплътняват с чувалите. По-рано през деня превантивно бе затворен и старият мост на Свиленград, построен през 1529 г.

От Областния кризисен щаб предупреждават населението, че се забранява използването на вода за питейни и други битови нужди от местни водоизточници – кладенци, хидрофори, чешми за изворна вода по селата, които в следствие на замърсяване от навлезли води в момента са негодни за употреба. Нивото на р. Марица по всички точки от областта ще се наблюдава денонощно. Щабът бе свикан от областния управител Добри Беливанов, за да бъде обсъдена обстановката в област Хасково след проливните валежи.