Протест-маратон заведе Димитровград в Хасково
Протест-маратон заведе Димитровград в Хасково / DarikNews

 

Ходещ протест спретнаха в движение младежите, които водят димитровградските шествия. Най-надъханите от тях успяха да извървят пеша разстояние близо 20 км от центъра на Димитровград до детелината за Пловдив в Хасково, където двата протеста се сляха.

Протестмаратон заведе Димитровград в Хасково
netinfo

Протестмаратон заведе Димитровград в Хасково
netinfo

Митингуващите в Димитровград и днес тръгнаха от централния площад, а в първата редица, заедно с младежите, бе 60-годишната Минка Иванова, понесла символа на димитровградския протест- сива плюшена мишка. „Долу мишките, които изядоха България!”, е лозунгът й.

Протестмаратон заведе Димитровград в Хасково
netinfo

Множеството мина през офиса на ЕВН, който е опасан със сигнални охранителни ленти и полицейски кордон. През него отново бе обстрелван символично с няколко яйца. За втори път от началото на протестите демонстративно бе счупен електромер пред вратите на сградата. „Вън ЕВН!” и „Мафия!” викаше множеството.

Протестмаратон заведе Димитровград в Хасково
netinfo

После то потегли по бул. „Благоев” към кръговото пред спортната зала и пазара. Протестиращите обаче се отказаха от първоначалните си намерения да блокират подстъпите към него и не се стигна до каквито и да било сблъсъци със заетите на тържището или униформените.

Протестмаратон заведе Димитровград в Хасково
netinfo

За около 10 минути множеството скандира на кръговото: „Елате с нас- правим го за вас!”, изпя българския химн и продължи по бул. "Трети март" и ул. "Хасковска" към областния град. От около 1 000 души в началото, предимно млади хора, към множеството по пътя му се присъединяваха още и още и така към Хасково се отправи внушителна група с разнообразен възрастов състав. Мъж, който обясни, че снимал за лично удоволствие, педантично улавяше с обектива си дори гражданите, които любопитно надничаха от прозорци и тераси. Той отрече да е от полицията и твърдеше, че го прави за себе си, а не за да публикува фотосите. Екзалтираните младежи от първите редици на шествието обаче, не се интересуваха особено дали лицата им ще бъдат филмирани, кой и защо го прави...

Протестмаратон заведе Димитровград в Хасково
netinfo

Група младежи с български знамена бяха посрещнати с викове: „Българи-юнаци!” на кръстовището между бул. "Трети март" и бул. "Христо Ботев". През целия път полицията съпровождаше шествието и осигуряваше безопасното му преминаване по улиците, като спираше движението. За часове бе блокирано и платното от Димитровград за Хасково, в което тръгнаха протестиращите. Повечето от преминаващите в другото платно- от Хасково за Димитровград, свириха с клаксони, ръкопляскаха и поздравяваха младежите, които отговаряха подобаващо с одобрителни възгласи. Възрастна жена в блокиран автомобил дори бършеше сълзи на умиление и сподели, че се радва на младите. Според първоначалната информация от водещите протестното шествие младежи целта бе на някогашното МБК да се срещнат с група от Хасково. На мястото обаче стана ясно, че хасковлии са се отправили да блокират пътя за Пловдив. Част от димитровградската агитка, основно младежи, продължи натам. Много от останалите хора обаче, си дадоха почивка, а бензиностанцията в близост до т. нар. МБК регистрира неочаквано висок оборот. Изтощени от над 15-километровия ходещ протест, хората купуваха кафета, води и закуски. Къде са тия, дето финансирали протестите, та никакъв кетъринг няма да ни подкрепят, шегуваха се по-възрастните. Голяма част от тях поеха по обратния път към Димитровград пеша. По-младите се пробваха да спрат на автостоп пътуващи от Хасково коли, тъй като другото платно си остана блокирано от шествието.

Протестмаратон заведе Димитровград в Хасково
netinfo

Димитровградският протест и днес бе без ясно изразени лидери и начело са група младежи на възраст 18-20 г., които се организират в социалната мрежа. Групата им „Димитровград се събуди” събира все по-голяма популярност и участниците в нея са вече около 2 000. „България си ти” бе лозунгът им днес, а по пътя за областния град репертоарът бе дообогатен с възрожденски мотиви. „Боят настана!” и „Хубава си, моя горо!” бяха песенните хитове на ходещия димитровградски протест днес, който все пак, след около 3-часов маратонски преход и огромна доза младежки ентусиазъм, стигна до областния център.