Прокуратурата в Свиленград образува 8 производства срещу каналджии
Прокуратурата в Свиленград образува 8 производства срещу каналджии / Dariknews.bg, архив

Шест незабавни и две бързи производства за нелегално преминаване на държавната  граница е образувала Районната прокуратура в Свиленград, съобщава Пловдивската апелативна прокуратура. Като обвиняеми са привлечени 13 чужди граждани.

На 16 октомври 2015 г. в 3 часа през нощта на влизане в страната от Турция в България през ГКПП-Капитан Андреево пристигнал автобус, пътуващ по линията Истанбул-София. При извършената паспортна проверка са задържани трима иракски граждани, които представили на служители на гранична полиция иракски паспорти с положени неистински визови немски стикери. Според обясненията им всеки от тях е платил на непознат мъж в Истанбул по 10 000 долара за поставяне на фалшив немски визов стикер. Районна прокуратура - Свиленград е повдигнала на трите лица обвинение за преминаване на границата без разрешение на органите на властта и за съзнателно използване на неистински или преправен документ.

Същия ден в друг автобус, пътуващ по линията Истанбул - София, са задържани други двама иракчани. Единият от тях представил при проверката чужд шведски паспорт, който му бил предоставен от другия иракчанин, пътуващ с него. Паспортът, който е истински, бил закупен от Истанбул за 700 долара. Целта на пътуването на лицето, използвало паспорта, е била Швеция. На него му е предявено обвинение за преминаване на границата без разрешение на властите. Вторият иракски граждани е привлечен като обвиняем за превеждане през границата на страната на лица или групи от лица без разрешение на надлежните органи на властта.
На следващия ден около 15 часа на ГКПП - Капитан Андреево - гара при извършена проверка от граничните служители на товарен влак, пътуващ от Турция за България, са били открити двама афганистански граждани, скрити под последния вагон и легнали върху бутилките за въздух. На двамата също са предявени обвинения за преминаване на границата на страната без надлежно разрешение на властите. Те са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Същия ден в 20,35 часа на ГКПП - Капитан Андреево-гара в товарен влак, пътуващ от Турция за България, между контейнерите на вагоните са открити трима марокански граждани, които първоначално твърдели, че са сирийци, но впоследствие са им намерени документите за самоличност. Те са привлечени като обвиняеми също за преминаване на границата без надлежно на властите. В същия влак върху осите, под един от вагоните, е намерен легнал друг мъж, за който е установено, че е афганистански гражданин. И на него е предявено обвинение за преминаване през границата на страната без надлежно разрешение. Четиримата са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа.

На 18 октомври. в 15 часа на ГКПП - Капитан Андреево - гара в товарен вагони са открити двама афганистански граждани, които според обясненията, са били качени във влака на жп гарата в Одрин от турски каналджия срещу 500 долара на човек. И срещу тях са повдигнати обвинения за преминаване на границата на страната без разрешение. Те са задържани за 72 часа в следствения арест в Свиленград с постановление на наблюдаващия прокурор.

Същия ден около 16 часа на ГКПП - Капитан Андреево - гара в товарен вагон са били открити и задържани 16 души - сирийски граждани, от които петима мъже, пет жени и шест деца. Те са заявили, че влизат в България, за да търсят закрила и убежище от войната в Сирия. Настанени са в разпределителен център в Елхово. Образувана е предварителна проверка.